Skip to main content

De voordelen van bewegen in de frisse lucht

Verhoog je energie op een laagdrempelige manier

Je kent het vast wel: je gaat even naar buiten voor een wandeling en je komt terug met een leeg hoofd en nieuwe energie. Buiten bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, het geeft je ook meer energie én helpt om stress te verminderen. Bovendien kun je buiten bewegen makkelijk opbouwen en volhouden. Hoe je dit doet en het onderdeel maakt van jouw dagelijkse routine vertellen we jou in deze blog.

Wat zijn de voordelen van buiten bewegen?

Laten we eerlijk zijn: binnen sporten is altijd goed. Maar er gaat niets boven een frisse neus halen terwijl je beweegt. Dit zijn de voordelen van bewegen in de buitenlucht:

1. Betere vetverbranding

Buiten bewegen helpt je lichaam vet te verbranden, bijvoorbeeld met rustige cardio zoals wandelen, joggen of fietsen. Deze activiteiten zijn perfect om in de vetverbrandingsmodus te komen zonder dat je hartslag meteen door het dak gaat.

2. Minder stress

Bewegen in de buitenlucht verlaagt je stresshormonen. Zelf een korte wandeling in het park of een blokje om kan al helpen om je hoofd leeg te maken. Het liefst met zoveel mogelijk groen om je heen.

3. Meer energie

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat je energielevel een boost geeft. Bovendien helpt het bij de aanmaak van serotonine, een stofje dat je gelukkig maakt. Win-win!

4. Meer variatie en motivatie

Buiten is er altijd iets te zien en te ontdekken. Hierdoor is je work-out minder saai dan op een loopband in de sportschool. Door af te wisselen met binnen én buiten sporten, blijft het leuk.

Hoe bouw je buiten bewegen makkelijk op?

Voldoende bewegen en de juiste voeding zijn belangrijk voor een gezonde levensstijl. Wil je graag meer buiten bewegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze tips kun je dit stap voor stap opbouwen:

  1. Begin met wandelen

De makkelijkste manier om meer te bewegen in de buitenlucht is wandelen. Maak het jezelf niet gelijk te moeilijk, maar begin met korte wandelingen van 10 tot 15 minuten. Gaat dit goed? Verhoog dan geleidelijk de duur van je wandeling naar 30 tot 45 minuten. Maak het onderdeel van je dagelijkse routine, zoals wandelend boodschappen doen, de kinderen van school halen of na het avondeten een blokje om. Dat laatste is gelijk goed voor je spijsvertering!

2. Start met rustig hardlopen

Gaat wandelen je ondertussen goed af? Dan kun je beginnen om rustig op te bouwen met hardlopen. Start met intervaltraining: wissel 1 minuut hardlopen af met 2 minuten wandelen. Zo bouw je langzaam je conditie op. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je je hardloopmomenten verlengen en je wandelpauzes verkorten. Het belangrijkste is dat je zorgt voor een comfortabel tempo, zo is het beter vol te houden en raak je niet te snel uitgeput. Voor meer informatie hierover kan je ook terecht bij ons personal trainers.

3. Ga een rondje skeeleren

Wil je het wandelen of hardlopen even afwisselen? Dan is skeeleren een geweldige manier om buiten te bewegen en je benen, billen en core te trainen. Zo train je jouw balans en uithoudingsvermogen zonder dat het zwaar aanvoelt. Sportief én effectief dus. Begin op een vlakke, veilige ondergrond zoals een fietspad. Begin met kleine rondjes en bouw op. Focus tijdens het skeeleren op soepele slagen en houd je knieën licht gebogen. En, veiligheid boven alles: draag altijd bescherming zoals polsbeschermers en een helm.

4. Pak vaker de fiets

Als je structureel meer wilt bewegen, is fietsen ideaal. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, de sportschool of naar de supermarkt in plaats van met de auto. Of neem gewoon een omweg op weg naar huis. Je voelt je naderhand gegarandeerd energieker!

Onze favoriete park-workouts

Wil je buiten bewegen combineren met krachtraining? Probeer dan een park-workout Dit zijn onze favoriete oefeningen die je makkelijk buiten en zonder apparatuur kunt doen:

  • Squats en lunges: Perfect voor sterke benen en billen.
  • Push-ups op een bankje: Een eenvoudige manier om je borst en armen te versterken.
  • Dips op een bankje: Ideaal om je triceps aan te pakken.
  • Planken op het gras: Simpel maar effectief voor je core.

Hoe houd je het vol?

Misschien herken je het: je begint enthousiast, maar na een paar werken verslapt het alweer. Hier een paar tips om van buiten bewegen écht een gewoonte te maken:

  1. Plan het in: Zet je wandeling of hardloopsessie in je agenda. Zo voelt het als een afspraak met jezelf.
  2. Doe het samen: Spreek met een vriend(in) om samen te wandelen, hardlopen of fietsen.
  3. Maak het leuk: Luister muziek, een podcast of geniet gewoon van je omgeving.
  4. Beloon jezelf: Nieuwe sportkleding, een lekkere smoothie/koffie na je training, kleine beloningen helpen!

Buiten bewegen is een supermakkelijke en leuke manier om meer energie te krijgen, vet te verbranden en je goed te voelen. Begin gewoon met kleine stapjes en vergeet niet: elke beweging telt! Wil je meer tips of begeleiding van een Personal Trainer bij het opbouwen van een actieve levensstijl? Neem contact  met ons op, we helpen je graag verder!

Personal training voor jong en oud

Neem dan contact met ons op of vraag direct een gratis proefles aan op onze website. Tijdens de proefles maken we kennis met elkaar en ontdek je wat wij voor jou kunnen betekenen. Uiteraard is de proefles geheel vrijblijvend.

Gratis proefles