Skip to main content

Krachttraining

Durf jij die zomerjurk aan te trekken? Herken je die irritante lage rugklachten die nooit écht verdwijnen? Verstop jij jouw armen onder een subtiel mouwtje? Verdwijnt jouw buikje onder dat wijde t-shirt? Krijg je steeds meer moeite om de boodschappen te tillen? Wil je een sterker lijf én een sterkere geest? Krachttraining is het medicijn!


De voordelen van krachttraining

Voordelen… En de nadelen dan? Heel eenvoudig: die zijn er niet! Krachttraining is namelijk niet meer en niet minder dan het verstevigen van je spieren door middel van (extra) weerstand. Dit maakt deze manier van trainen toegankelijk voor iedereen, de essentie zit in de invulling van de training. Blessurepreventie, huidversteviging, houdingcorrectie en gewichtstoename of -verlies: het kan allemaal met de juiste krachttraining. Wat je doel ook is, krachttraining is de basis én de oplossing.
Door weerstand toe te voegen aan je trainingen zul je al in je dagelijkse bezigheden merken dat je sterker wordt. Het tillen van de boodschappen kost minder moeite, de hond uitlaten gaat gemakkelijker en traplopen is geen opgave meer.
Het vergroten van je spiermassa zorgt voor extra energieverbruik en hiervan is het resultaat: vetverbranding! Het gebruiken en herstellen van je spieren kost namelijk energie, dus verband je meer calorieën, ook in rust. Doordat je sterker wordt, verbetert je houding en ben je minder blessuregevoelig.
Naarmate we ouder worden, verliezen onze botten hun hardheid, krachttraining zorgt voor een toename in de botdichtheid. Sterke botten op latere leeftijd, kan dus wel degelijk. Dit geldt ook voor de elasticiteit van de huid: door regelmatig krachttraining te doen voorkom je verzwakking van spierweefsel en huid.

Soorten krachttraining

Krachttraining komt in vele soorten en maten en is veel meer dan alleen het sporten zoals de spierbundels in de sportschool doen. Grofweg wordt het trainen van de spieren verdeeld in drie groepen: Spierkracht | Spiermassa | Spieruithoudingsvermogen.
Bij het trainen van spierkracht ligt de focus op de sterkte van de spieren. Natuurlijk neemt de spiermassa in dit soort trainingen ook toe, maar de nadruk ligt op kracht en niet op grootte. Door te trainen met veel weerstand (zware gewichten) en weinig herhalingen te maken, neemt de algehele kracht toe. Voor sport-specifieke-trainingen zijn spierkrachtoefeningen perfect.
Ga je liever voor massa? Ook dan ga je trainen met zware weerstand, maar zul je meer herhalingen per oefening maken. Voor het verkrijgen van grotere spieren zul je vaak samengestelde oefeningen uitvoeren; oefeningen waarbij je meerdere spieren tegelijk traint.
Spieruithoudingsvermogen is bedoeld om de spieren te trainen op het maken van veel herhalingen, zonder dat vermoeidheid optreedt. Deze manier van krachttraining is ultiem voor het verbeteren van je algehele conditie. Door weinig weerstand te gebruiken en de beweging vaak te herhalen genereer je meer energie en kun je activiteiten langer volhouden.

Krachttraining voor beginners

Begin bij het begin en werk stapsgewijs! In een notendop: stel een (realistisch) doel, kies (vaste) trainingsmomenten, werk met een trainingsschema, zorg dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert (verhoog daarna pas de weerstand) en houd je voortgang bij.
Ben voorzichtig en zuinig op je lichaam. Vraag advies aan een Personal Trainer en zorg voor structuur. Afhankelijk van het gestelde doel, je privésituatie en jouw fitheid probeer je steeds uitdagender te sporten. Een beginnende krachtsporter blijft geen beginner, maar heeft wel continu iets nieuws om naar uit te zien.

Krachttraining voor gevorderden
Ben jij een doorgewinterd krachttrainingsbeest? Dan is het vooral zaak om je trainingen afwisselend en uitdagend te houden. Je kent je lichaam goed, voert de oefeningen keurig uit en blijft blessurevrij. Zorg dan dat je steeds andere spiergroepen per sessie traint, voeg een extra training-dag toe en wijzig je oefeningen per spiergroep regelmatig.
Blijf progressie boeken door elke week het randje op te zoeken; maak wekelijks één herhaling extra of pas microloading toe. Bij microloading voeg je iedere training een beetje meer weerstand toe dan bij de vorige sessie, roep hiervoor altijd de hulp in van een professional. Jouw Personal Trainer kan je hier heel goed in begeleiden, zodat je nog meer resultaat behaalt, zonder blessures op te lopen.
Doe eens gek en wissel af tussen het trainen van spiermassa, spierkracht of -uithoudingsvermogen. Een mooie test hoe gevorderd je echt bent… Als gevorderde krachtsporter weet je ook dat voeding essentieel is om het beste uit je trainingen te halen. Ga aan de slag met je manier van eten en haal meer uit je trainingen.

Personal Training

Het starten met krachttraining of het aanpassen van je reguliere manier van sporten, vraagt om deskundigheid en lef. Jij hebt al lef getoond door deze blog te lezen, schakel ME Training Sport & Voeding in voor de deskundigheid. Wij nemen je onzekerheid weg en gaan verantwoord en persoonlijk met je aan de slag. Échte 1-op-1 begeleiding, zodat je uitdagend en veilig traint. Jij geeft ons de inzet en motivatie en wij zorgen dat die overgaat in resultaat, discipline en doorzettingsvermogen.

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat dit hét moment is om te starten met krachttraining of juist op een andere manier te gaan trainen? Schakel onze expertise in en neem direct contact op.