Skip to main content

Benieuwd naar een ‘andere’ manier van afvallen? Intermittent fasting is geen dieet!

Niks puntentellen, geen voeding afwegen… En toch afvallen! Al eens gehoord van Intermittent fasting? Dit is geen dieet, maar deeltijdvasten. Bij ME Training Sport & Voeding weten we alles over voeding en verantwoord bewegen, dus ook over intermittent fasting en afvallen.

Wat is intermittent fasting?

Periodiek vasten, het zogenoemde intermittent fasting of deeltijdvasten, betekent dat periodes van niet eten (vasten) afgewisseld worden met periodes van wel eten. Het gaat er in mindere mate om wát je eet, belangrijk is wannéér je eet. Deeltijdvasten werkt het beste als je werkt volgens een vast schema qua tijden.
Wat bereik je met intermittent fasting?
Door deeltijdvasten krijg je minder last van een dip in je energiepeil, omdat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Tevens zul je door intermittent fasting afvallen doordat je lichaam en hersenen op volle kracht arbeid leveren, ook tijdens de periode dat je niet eet. Je verbruikt meer calorieën dan je inneemt en dat is hét recept voor vetverlies.

Waar komt intermittent fasting vandaan?

Deeltijdvasten is een overtuiging die ervan uit gaat dat het verbrandingssysteem van het lichaam lui is geworden, te wijten aan de evolutie van de mens. Waar wij op elk gewenst tijdstip toegang hebben tot eten, moest vroeger gejaagd worden voor een maaltijd. Vanwege de jacht was het onmogelijk om op gezette tijden te eten. De oermens heeft zeker tijden van honger gekend en vaak op een lege maag moeten bewegen, maar was slank en superfit zonder hier extra moeite voor te doen. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer op jacht voor ons voedsel, maar dat maakt dat sporten ongelofelijk belangrijk is geworden voor onze fitheid en gezondheid.

Bewegen en afvallen met intermittent fasting

Zodra we starten met bewegen, is de eerste energiebron die wordt aangesproken in ons lichaam, de glycogeenvoorraad (glucose/suiker). Deze energie halen we uit het eten van koolhydraten. Wanneer deze voorraadopslag vol is, slaat het lichaam het glycogeen op als vetweefsel. Door de hele dag door te eten, raakt de glycogeenvoorraad vrijwel nooit leeg en zal het opgeslagen vetweefsel niet worden aangesproken.
Tijdens de periode van vasten tijdens het deeltijdvasten, schakelt je lichaam over van glycogeenverbranding naar vetverbranding. Omdat je minder eetmomenten hebt tijdens het intermittent fasting, is het gemakkelijker om minder calorieën binnen te krijgen. En om af te vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbranden dan dat je inneemt.
Sportbegeleiding tijdens het deeltijdvasten
Om verantwoord te sporten en te eten tijdens intermittent fasting, is het raadzaam om professionele begeleiding in te schakelen. Personal Training of Bootcamp zijn hiervoor uitermate geschikt, vanwege het persoonlijke contact tussen jou en je trainer.

Intermittent fasting volgens een vast schema

Om het deeltijdvasten succesvol te laten zijn, is intermittent fasting volgens een vast schema essentieel. De meest reguliere en bekendste schema’s zijn:

 • 6:8 intermittent fasting schema
  16 uur per dag vasten | 8 uur per dag eten
 • 5:2 intermittent fasting schema
  Mannen: 5 dagen maximaal 2000 calorieën per dag eten | 2 dagen vasten door maximaal 600 calorieën per dag te eten
  Vrouwen: 5 dagen maximaal 1500 calorieën per dag eten | 2 dagen vasten door maximaal 500 calorieën per dag te eten
 • Alternate day fasting
  1 dag regulier eten | 1 dag vasten

Vraag om advies bij ME Training Sport & Voeding

Of intermittent fasting geschikt is voor jou weten wij! Het team van ME Training Sport & Voeding helpt jou met een schema op het gebied van voeding en bewegen. Neem contact op om alles te weten te komen over deeltijdvasten, Personal Training, Small Group Training, Bedrijfsfitness en de nieuwe Bootcamptrainingen. Je bent van harte uitgenodigd om de sfeer te komen proeven, plan direct een gratis proefles.