Skip to main content

Wil je aan de slag met je gewicht? Meet jouw progressie in fitness!

Gezond gewicht: wat is dat eigenlijk? De standaardmeting van gezond gewicht wordt gedaan door het berekenen van je BMI (Body Mass Index). Deze index is een internationaal gebruikte maat die inschat hoe jouw gewicht zich verhoudt tot je lengte. Jouw BMI zegt echter niets over de samenstelling van jouw lichaam, het is een algemene schatting. De verhouding vet, spieren en vocht wordt niet meegenomen in deze meting, terwijl deze ingrediënten bepalend zijn voor je échte lichamelijk gezondheid.
Om jouw gezondheid te meten en te verbeteren is het belangrijk om niet alleen je gewicht af te lezen van de weegschaal, maar vooral jouw progressie van je fitness te meten.

Hoe meet je de progressie van fitness?

Misschien is het herkenbaar: je bent al enige tijd aan het sporten, je voelt je fitter, slanker of sterker, maar de cijfers op de weegschaal blijven gelijk. Dit kan als zeer frustrerend worden ervaren! En dat is ongelofelijk jammer, want waarschijnlijk ben je inmiddels daadwerkelijk fitter, slanker en sterker. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk om naast je gewicht ook je vetpercentage, spiermassa, vochtgehalte, taille-, buik-, borst-, en heupomtrek, kracht en conditie te meten.

Jouw Personal Trainer helpt om jouw progressie van je fitness te meten
Zoals jouw Personal Trainer weet hoe jij het meest effectief kunt sporten en eten om jouw doelen te behalen, kan hij/zij jou ook helpen om de progressie van jouw fitness te meten. Hiervoor worden speciaal ontwikkelde testen en professionele meetapparatuur gebruikt. Door te starten met de zogeheten nulmeting, is de samenstelling van jouw lichaam inzichtelijk en kan vanuit daar jouw voortgang worden gemeten. Jouw persoonlijk begeleider weet precies wat jouw lichaam nodig heeft voor fitheid en gezondheid.

Hoe behaal je progressie in fitness?

Om jouw fitheid en gezondheid te verbeteren, zijn goede voeding en voldoende bewegen het belangrijkst. Na de nulmeting, neemt jouw persoonlijke trainer je mee in de doelen die gesteld gaan worden en welke progressie je wenst te maken in jouw fitness. Hierop worden jouw trainingsprogramma en voedingsschema aangepast. Op regelmatige basis zullen metingen gedaan worden, waarin zichtbaar jouw progressie in fitness wordt weergegeven. Dus mocht jouw reguliere weegschaal geen verandering in gewicht laten zien, de metingen die wij doen, zullen dat zeker wel!

Wat valt onder progressie in fitness?

Wat zijn de waarheden van de weegschaal en wat zeggen de uitslagen van de testen? Om jouw progressie in fitness te meten, wordt de verhouding van jouw vetpercentage en spiermassa gemeten en de omtrek van bijvoorbeeld taille, buik en billen. Dit vertelt iets over de samenstelling van jouw lichaam, over de gezondheid ervan. Om kracht en conditie te meten, worden diverse sporttesten afgenomen. Deze uitslagen geven weer hoe sterk je bent en hoe het gesteld is met jouw uithoudingsvermogen. Alle factoren samen geven jouw progressie in fitness weer.

Hoe interpreteer je progressie in fitness?

Door alle meetgegevens te vergelijken met de voorgaande metingen en testen, wordt heel mooi zichtbaar wat jouw vooruitgang is. Je zult heel duidelijk in cijfers weergegeven zien, dat je vetpercentage wel degelijk naar beneden is gegaan, je spiermassa is toegenomen en de metingen van je omtrekken je gunstiger stemmen. Niks werkt motiverender dan zichtbare en voelbare progressie in fitness. Mocht je twijfelen over je vooruitgang, zou je eens een oude foto van jezelf kunnen bekijken, dat zegt alles. Natuurlijk kan jouw Personal Trainer een foto van je maken bij de start van je eerste training, dan heb je altijd vergelijkingsmateriaal voor later.
Het bijkomend voordeel van deze cijfers en foto’s is dat jouw Personal Trainer tijdig kan bijsturen in het sportschema of voedingspatroon, mocht het nodig zijn. Laat je goed monitoren en bedenk: meten is weten!

Laat jouw progressie in fitness meten

Ook zo benieuwd naar jouw progressie in fitness? Neem direct contact op met ME Training Sport & Voeding, wij helpen je graag! Onze zorg is jouw fitheid en gezondheid.