Skip to main content

De grote vraag: wat kun je het beste eten vóór en ná het trainingen?

Hoe voorkom je dat opgeblazen gevoel, die genadeloze hongerklop, een rommelende maag en gebrek aan energie tijdens en na het sporten? Hoe zorg je ervoor dat je voeding bijdraagt aan het verbeteren van je sportprestaties en fitheid? Wat eet je voor het sporten? Wat en wanneer eet je na het sporten? Een regelmatig beweegpatroon en gezonde voeding helpen bij een goede levensstijl, dat is niets nieuws. Wat het doel van je training ook is: de juiste voeding op het goede moment! Dit staat garant voor verbetering van je sportprestaties en dus voor resultaat.

Wat te eten voor het sporten?

Natuurlijk zijn de soort training en het doel van het sportmoment leidend in het antwoord op de vraag: wat zou ik moeten eten voordat ik ga sporten? Algemeen geldend is dat goede koolhydraten in de vorm van een kleine ‘maaltijd’ aan te raden is kort voordat je start met de training. Denk hierbij aan een boterham of een banaan, net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Deze koolhydraten zorgen namelijk voor voldoende energie tijdens het sporten. Jouw Personal Trainer beoordeelt samen met jou je manier van trainen en leven en geeft in het voedingsadvies aan wat je het beste kunt eten voordat je aan je training begint.

Het juiste eten na het sporten is van groot belang!

Tijdens het sporten verbruik je veel energie en verlies je vocht, het is zaak om dit na je training weer aan te vullen. Het drinken van water is essentieel om het vochtpeil weer op goed niveau te krijgen, dit voorkomt tevens kramp en hoofdpijn. De exacte voeding die gegeten moet worden, is ook hier afhankelijk van het soort training en je gestelde doelen. Raadzaam is om altijd koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten te nemen binnen 1 tot 2 uur ná het sporten. Tip: drink een eiwit-shake direct na een (kracht)trainingssessie. Bedenk wel dat een shake altijd een aanvulling is en nooit een vervanging. Een ander eiwitrijk product, zoals kwark of yoghurt is namelijk ook prima. Bespreek met jouw persoonlijke trainer hoe je jouw perfecte maaltijd samenstelt en hoe je jouw eetmomenten inpast in jouw dagen.

Sportdieet: voeding aangepast aan jouw manier van bewegen

Een dieet is een voedingspatroon dat aan een bepaalde leefregel of leefregels moet voldoet (https://www.voedingscentrum.nl/). Dat maakt een sportdieet: een voedingspatroon dat is aangepast aan jouw manier van sporten.
Naast het voor jou passende beweegpatroon, heeft voeding een gigantische invloed op jouw fitheid. Wist je dat het hebben van een gezonde levensstijl 30% sport is en voor 70% draait om voeding? Om op de meest effectieve en efficiënte manier jouw resultaten te halen, is een sportdieet onmisbaar. Een voedingspatroon dat precies is afgestemd op jouw verbruik, intensiviteit van trainen, beoogde doel en manier van leven.

Hoe een persoonlijk voedingsschema helpt tijdens het sporten

Wanneer je het lastig vindt om de juiste eetmomenten te vinden én niet goed weet wat je het beste kunt eten vóór of ná het sporten is een sportdieet de oplossing. Maak dan een afspraak met een van onze Personal Trainers! Jouw persoonlijke trainer weet namelijk of je moet kiezen voor een banaan, een eiwit-shake of een energierijke maaltijd.

Sporten onder begeleiding van een Personal Trainer, betekent bij ME Training Sport & Voeding altijd dat jouw complete voeding wordt doorgelicht en aangepast wordt op jouw sportschema en doelen. Laat je verrassen door de toegevoegde waarde van een persoonlijk voedingsschema. Eet gevarieerd en gezond, presteer beter en voel je nog fitter.