Skip to main content

Meten is weten met consistentie in oefeningen

Herhaling saai? Dezelfde oefeningen vaker uitvoeren suf? Niet als je weet dat het je helpt om spieren en/of conditie op te bouwen!
Door consistentie in te bouwen in je oefeningen, voel je namelijk zelf heel goed dat je sterker en fitter wordt. Elke training merk je dat je meer gewicht kunt tillen, duwen of trekken. Ieder sportmoment ervaar je dat je sneller loopt, hoger springt en de oefening langer kunt volhouden. Gooi je de consistentie in je oefeningen weg, dan geef je jezelf geen meetmoment.
Gun je lichaam de kans om te wennen met consistentie in oefeningen
Laat je lichaam wennen aan de oefeningen die je doet. De kracht van herhalen maakt jouw trainingen effectiever. Door consistentie in te bouwen in je trainingen, geef je je spieren en hoofd de kans om te wennen aan de training, de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en om steeds zwaarder, langer of intensiever te trainen.

Fysiologische uitleg van consistentie in oefeningen

Waarom is consistentie in krachtoefeningen zo belangrijk?

Regelmaat in training is essentieel voor het behalen van resultaat. Consistentie en herhaling in oefeningen mogen hierin niet ontbreken. Het opbouwen van spieren bestaat uit verschillende fases. Bij elke training ontstaan kleine scheurtjes in de spier, die in de dagen na de training weer herstellen. Door dit herstel wordt de spier groter en sterker, waardoor de spier meer aankan dan voorheen. Train je na een aantal dagen de spier opnieuw dan herhaalt zich dit proces en zal de spier dus steeds steviger en sterker worden. Je kunt je dus voorstellen dat consistentie in je oefeningen van groot belang is om spieropbouw te realiseren. Wissel je te vaak van oefeningen, dan ontneem je de spier de kans om sterker te worden.
Consistentie in conditieoefeningen
Hetzelfde geldt voor het verbeteren van je conditie. Ook je hart is een spier en de werking van het hart wordt beter als het regelmatig getraind wordt. Door het conditiegedeelte in je trainingen te herhalen zul je merken dat je de training makkelijker kunt volhouden, je bent minder snel uitgeput en je tempo kan omhoog.

Hoe bouw je consistentie goed in je oefeningen in?

Natuurlijk kan steeds dezelfde training uitvoeren saai worden of minder uitdagend aanvoelen. Wissel daarom je trainingen af, maar niet altijd je oefeningen. Herhalen hoeft niet tot in den treuren, juist niet zelfs. Blijf je heel lang dezelfde oefeningen uitvoeren, dan wordt je lichaam niet meer geprikkeld om hard te werken. Dan wordt het een regulier bewegingspatroon, zonder dat je lichaam wordt uitgedaagd om sterker en fitter te worden. Kies daarom welke oefeningen toe zijn aan verandering en welke herhaald moeten worden. Afwisseling en consistentie gaan perfect samen, zeker als je aast op resultaat.
Belangrijke oefeningen om consistent uit te voeren
Welke dame wil nou niet een prachtig stel billen? Neem dan de volgende oefeningen zeker op je schema: Hip Thrust – Squat – Romanian Deadlift.
Wil jij als man sterkere en grotere borst- en armspieren? Dan mogen deze oefeningen niet ontbreken in jouw trainingen: Dumbbell Press – Cable Fly – Bankdrukken.
Jouw Personal Trainer weet precies hoe je de oefeningen moet uitvoeren, met hoeveel gewicht en waarom juist deze oefeningen vragen om consistentie.

Schakel ME Training Sport & Voeding in voor de juiste balans

Wanneer het moment is om te gaan werken met extra gewicht of met een hogere intensiteit, dat is persoonlijk. Hiervoor schakel je de hulp in van een personal trainer van ME Training Sport & Voeding. Jouw trainer weet exact wanneer je zwaarder, langer of intensiever kunt trainen. Ook heeft jouw personal coach alle kennis om consistentie op het juiste moment te vervangen door afwisseling en altijd te zorgen voor uitdagende trainingen die nooit saai zijn.