Skip to main content

Trainen met spierpijn

Spierpijn… Een teken dat je hard gewerkt hebt tijdens je training. Maar wat als je volgende sportmoment voor de deur staat en jij bent nog niet van je spierpijn af? Is het verstandig om te trainen met spierpijn? Om te weten of het slim is om te trainen met spierpijn, leggen we eerst uit wat spierpijn eigenlijk is.

Wat is spierpijn?

Wanneer je tijdens het trainen je spieren intensief hebt gebruikt, zijn er scheurtjes in de spieren ontstaan. Deze beschadigingen geven spierpijn. Trainen gaat dus vaak gepaard met spierpijn, wat nodig is om uiteindelijk sterker te worden. Het herstellen van de scheurtjes in de spieren betekent namelijk dat nieuwe spiermassa wordt aangemaakt.

Met spierpijn sporten

Spierpijn is dus ‘nodig’ om je spiermassa te vergroten. Ondanks dat spierpijn aangeeft dat er iets beschadigd is, is het juist goed om met spierpijn te sporten. Sporten zorgt namelijk voor een betere doorbloeding, waardoor het herstel van je spieren sneller gaat.
Wanneer de spierpijn allesoverheersend is, ga dan niet sporten! Spierpijn is ook een signaal dat je even rustig aan moet doen. Kies op zo’n moment voor bewegen op hele lage intensiteit.

Geen spierpijn na het trainen

Wanneer je geen tot weinig spierpijn ervaart na een training, betekent dat zeker niet dat je niet goed traint. Jouw lichaam went aan de oefeningen die je doet, waardoor het lichaam geen spierpijn ontwikkelt, terwijl je wel spiermassa opbouwt. Hoe meer jouw lichaam gewend is aan (zware) belasting, hoe minder vaak je spierpijn zult hebben.

Met spierpijn sporten, hoe dan?

Barst je van de spierpijn, dan is het verstandig om bijvoorbeeld een wandeling te maken in plaats van een stevige krachttrainingssessie te doen of een enorme afstand te gaan hardlopen. Bewegen om de doorbloeding op gang te houden, maar niet nog meer spierpijn creëren. Ook kun je ervoor kiezen, wanneer de spierpijn niet al te erg is, om een andere spiergroep te trainen dan die waar je spierpijn zit. Geven jouw benen pijnlijke signalen af na een flinke benentraining? Laat de benen dan de dagen erna met rust, maar train je bovenlichaam. En: drink veel water op de dagen dat je spierpijn hebt. Dat helpt in het afvoeren van afvalstoffen.

Personal Training en voeding

Om er zeker van te zijn dat je geen overbelasting tegemoet gaat en te weten of met jouw spierpijn sporten verstandig is, is het raadzaam om in te zetten op Personal Training. Jouw persoonlijke trainer kan jou als geen ander goed adviseren hoe met spierpijn te sporten. Tevens helpt jouw personal trainer je met jouw voeding, essentieel voor een optimale training en het beste resultaat.

Kun je sporten met spierpijn?

Op de vraag: ‘kun je sporten met spierpijn?’ kunnen we dus volmondig ‘ja’ antwoorden. Het is zeker mogelijk, maar doe het verstandig. Een actieve hersteldag is het slimste, stilzitten is funest voor een goed herstel. Op een actieve hersteldag train je veel lichter dan dat je normaliter zou doen, denk aan wandelen in plaats van hardlopen. Of je traint andere spiergroepen dan die groep die de spierpijn geeft. Belangrijk is om op hersteldagen een training te beginnen met een goede warming-up en af te sluiten met een cooling-down. Door te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft en daar naar te handelen, kun je prima sporten met spierpijn.

ME Training Sport & Voeding helpt met het trainen met spierpijn

Voor velen is het moeilijk om te luisteren naar het lichaam. Je wilt immers resultaat en dat behaal je door hard en veel te trainen. Rust en hersteldagen zijn voor een optimaal resultaat zeker zo belangrijk. Balans en belastbaarheid zijn voor iedere sporter anders. ME Training Sport & Voeding leest jou! Door de intense begeleiding en het meten van jouw resultaten, kunnen wij jou perfect begeleiden naar een fittere versie van jezelf én een gezonde levensstijl. Neem direct contact met ons op.

Wil jij weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Personal training voor jong en oud

Neem dan contact met ons op of vraag direct een gratis proefles aan op onze website. Tijdens de proefles maken we kennis met elkaar en ontdek je wat wij voor jou kunnen betekenen. Uiteraard is de proefles geheel vrijblijvend.

Gratis proefles